محمدرضا سرشار در آیین برگزاری جشنواره منطقه ای قصه گویی: تسلط بر ادبیات یکی از راه های موفقیت در داس

ساخت وبلاگ

به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران، محمدرضا سرشار  با حضور در جشنواره منطقه ای قصه گویی در کتابخانه علامه محقق حلی اظهار داشت: مربیان قصه‌گو دوره های آموزشی را دیده اند و آموزش ها را در عمل تجربه کردند اما نکاتی هست که در این خصوص باید بیان کنیم.

وی سپس به آموزش شیوه درست قصه گویی پرداخت و گفت: حتما قصه ها را با «بسم الله الرحمن الرحیم» شروع کنید چرا که این لفظ بهترین و کامل ترین شروع کننده داستان است، در کتابخانه ها بیش از یک یا دو بار در هفته برای کودکان داستان نگویید.

سرشار در ادامه از قصه گوها خواست با اعتماد به نفس داستان بگویند، حتی اگر یک بخشی از داستان را فراموش کردند یا به خاطر نمی آورند اما اعتماد به نفس خود را از دست ندهند .

وی در ادامه اظهار داشت: قصه گو باید احساسات خود را در ارتباط با فراز های خاص داستان مخفی نکند و حس خود را بروز دهد، اگر قرار است غم و شادی را انتخاب کند آن را بیان کند.

گوینده برنامه رادیویی قصه ظهر جمعه با انرژی داستان گفتن را از ویژگی‌های دیگر قصه‌گو دانست و گفت: اگر خسته و کسل باشید حاصل کارتان موثر نیست چرا که به قول شاعر «افسرده دل افسرده کند انجمنی را».

وی با بیان اینکه قصه گو باید واژه‌ها را درست، کامل و روشن ادا کند تاکید کرد: قصه‌گو گاهی برای آنکه بتواند واژه ها را به درستی ادا کند باید به فرهنگ لغت مراجعه کند چرا که کودکان با این روش در سنین پایین تلفظ درست کلمات را یاد می‌گیرند.

 این نویسنده در خصوص استفاده از لحن های مختلف در بیان داستان گفت: در قصه گویی باید بتوانیم علامت‌های نقطه، نقطه ویرگول و ویرگول و سایر علامت های نگارشی را با لحن خود به مخاطب منتقل کنیم.

 وی با بیان اینکه بیش از ۳۶ نوع لحن داریم، اظهار داشت: خواهشی، سوالی، التماسی، طلبکارانه، متکبرانه، مشتاقانه، دوستانه، محرمانه، خصمانه، مشفقانه و سایر لحن ها در کلمات می‌تواند تأثیر داستان را بیشتر کند.

 وی افزود: علت اینکه بسیاری از مردم در ارتباطات اجتماعی خودموفق هستند این است که می توانند احساسات خود را در کلام شان نشان دهند .

به گفته سرشار بین ضربان قلب شنونده و دفعات تنفس او با سرعت بیان قصه‌گو رابطه وجود دارد.

نویسنده و منتقد ادبی خاطرنشان کرد: یکی از مواردی که اغلب داستان گوها از آن غافل هستند این است که بر ادبیات مسلط نیستند اما قصه‌گو ها باید بدانند که تسلط بر ادبیات یکی از راه های موفقیت در داستان گویی است.

 وی اظهار کرد: کلمات عطر و طعم دارند و تخیل را فعال می‌کنند و در ذهن مخاطب تصاویری را ایجاد می کنند، برای همین هم برای قصه گویی کودکان باید از کلمات ملموس؛ کلماتی که با حواس پنجگانه برای سنین پایه قابل درک باشند، استفاده کرد.

وی درباره بیان محاوره ای در داستان گویی گفت: محاوره نباید عوامانه و غیر ادبی شود چرا که در زبان عوامانه تلفظ های بسیاری از کلمات غلط است و باید مراقب باشیم.

وی ادامه داد: همچنین نباید در کلام عوامانه از کلمات پرشکوه و ادیبانه استفاده کرد.

رئیس هیات مدیره انجمن قلم ایران یادآور  شد: در داستان گویی، جملات باید کوتاه باشد و لازم نیست قصه‌گو داستان را جمله به جمله حفظ کند چرا که باید کلیات داستان را جذب کرده و بتواند با مهارت برای مخاطبان بازگو کند.

وی به قصه گوها توصیه کرد: داستانی را برای مخاطب بگویید که خود آن را دوست دارید.

محمدرضا سرشار در ادامه به معرفی کتاب به مخاطبان پرداخت و افزود: کتاب «انواع ادبیات کودک محور»، کتاب «مبانی ادبیات کودک و نوجوان» و کتاب «پیشینه، نقش و اهمیت داستان در زندگی انسان» کتاب‌هایی هستند که قصه گو ها می توانند آنها را مطالعه و از مطالب شان استفاده کنند.

کتابخانه عمومی شهید فرهاد حاجی آقایی ...
ما را در سایت کتابخانه عمومی شهید فرهاد حاجی آقایی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : libkhoramabado بازدید : 162 تاريخ : چهارشنبه 1 اسفند 1397 ساعت: 19:02